Greva profesorilor a început încă de la data de 17 mai 2023 (greva de avertisment), apoi au ieșit zile la rând în stradă, de pe 22 mai. De atunci, însă, s-a dorit o primă mărire a salariilor, însă suma a fost refuzată! În seara aceasta, Ministerul Educației a propus un proiect privitor la mediile elevilor. Iată mai jos, în articol, ce ar putea să se întâmple, dacă profesorii vor continua să protesteze.
Greva profesorilor continuă și la acest moment, iar mediile elevilor ar putea fi afectate. Pentru ca aceștia să nu rămână pe „dinafară”, la final de an, s-a propus un proiect. Și anume, să poată fi încheiate mediile cu doar două note. De asemenea, situația școlară a elevilor ar putea fi încheiată fără existența unei validări din partea consiliului profesoral din unitatea de învățământ.
Ministerul Educației a propus un proiect în urma căruia elevilor să li se închidă mediile cu doar două note pe disciplină. Având în vedere contextul actual (greva profesorilor), s-a propus această alternativă. Mai cu seamă, la articolul 107 se introduce încă un alineat care prezintă, de altfel, o situație excepțională.
Proiectul arată următoarele aspecte, referitor la mediile elevilor: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”, potrivit edupedu.ro.
Vezi și PARADOX ROMÂNESC. OSPĂTARUL CARE LUCREAZĂ ÎN PARLAMENT CÂȘTIGĂ MAI MULT DECÂT UN PROFESOR
Începând cu data de 17 mai 2023, profesorii au intrat în grevă de avertisment. Apoi, în data de 22 mai 2023, profesorii au intrat în grevă generală. A reprezentat prima grevă generală în Educație, după mai bine de 18 ani. Cerințele cadrelor didactice sunt: salarii mai mari, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate. Liderii sindicali au cerut și instituirea regulii indexării anuale a veniturilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației. De altfel, s-a cerut și plata orelor suplimentare și a sporurilor. Despre acest aspect puteți afla mai multe informații aici.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea